Veïnat de Santa Coloma Sasserra
Castellcir

Extrem nord-est del terme

Les inscripcions del cementiri i algunes parts del Mas Giol requereixen mesures de conservació
    BCIL 11150-I, Aprovació definitiva comissió urbanisme 14/03/2013
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Veïnat articulat entorn a l'església de Santa Coloma Sasserra, que inclou el cementiri, l'antiga rectoria, el Mas Giol i altres elements destacables com el roure del Giol o les dues creus. Històricament també orbitaven al seu voltant les masies de les Berengueres, el Bonifet, el Giol, Serracaixeta i la Torre de Serracaixeta, així com altres masos que actualment formen part dels municipis de Balenyà, Centelles i Moià.

L'església de Santa Coloma està documentada des de l'any 939. L'evolució del temple va anar aparellada a la consolidació d'un conjunt de construccions al seu voltant degut a la seva condició de parròquia.

PLADEVALL i FONT, Antoni. "Programa de la Festa Major. 1973 i 1982". A: "El Casal de Santa Coloma". Vic.
    Pladevall i Font, Antoni. «Els casals del Congost i de Santa Coloma». Ausa, [en línea], 2006, Vol. 6, Núm. 64, pp. 186-93,