Cementiri parroquial de Santa Coloma Sasserra Castellcir

Moianès
Veïnat de Santa Coloma Sasserra
Extrem nord-est del terme
864

Coordenades:

41.79473
2.1685
430916
4627320
08055-9
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Popular
XIX
1863
Regular
Les inscripcions mostren un desgast notable
Legal
BCIL 11150-I, Aprovació definitiva comissió urbanisme 14/03/2013
Restringit
Social
Privada
08054A003000730000JU
Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Al conjunt format entorn a l'església parroquial de Santa Coloma Sasserra s'hi accedeix passant la porta d'una petita tanca de pedra. Flanquejant aquest accés hi ha sengles inscripcions pràcticament illegibles, probablement provinents d'antigues làpides. Ja dins el recinte es troba frontalment l'església i, a mà esquerra, la tanca del cementiri. En una posició central hi ha la porta d'accés, una obertura (closa per una tanca de forja) rematada amb arc de mig punt sobre el qual hi ha un gran bloc de pedra (que actua més com a frontó que no com a llinda) de perfil arrodonit en el qual destaca el relleu d'una calavera amb dues tíbies creuades sota el qual hi ha una inscripció que intercala la data "ANY / 1863" amb la frase admonitòria "ESTA TESTA DESCARNADA - ESCOLTA' L I TE DIRÁ / FOU CARA DE [...] TU / AVUI O DEMÀ TU / PI [...] DEVORAR".
Al recinte, de petites dimensions, hi ha enterraments al terra coberts per làpides, juntament amb monòlits i panells de recent instal·lació amb poemes.

L'església de Santa Coloma Sasserra està documentada des del segle X, i la seva condició de parròquia devia comportar la creació d'un espai de necròpolis al seu redós. No obstant, la configuració del cementiri actual és molt més recent, contemporània a jutjar per la inscripció de l'entrada.

El Vell cementiri de Santa Coloma Sasserra: recull de dades i reportatge de les obres d'arranjament. Castellcir : Fundació Esteve Torrentó i Rius], 2010