Domus de Santa Coloma
Castellcir

    Moianès
    Veïnat de Santa Coloma Sasserra
    Emplaçament
    extrem nord-est del terme
    857

    Coordenades:

    41.79346
    2.16667
    430763
    4627180
    Número de fitxa
    08055 - 11
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    XII-XIV
    Estat de conservació
    Regular
    Sense una excavació arqueològica no és possible determinar-ne l'estat de conservació
    Protecció
    Legal
    Llei 9/1993 del patrimoni cultural català
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA. 19694
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08054A002000550000JX
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

    Jaciment arqueològic situat en un petit turó al sud-oest del veïnat de Santa Coloma Sasserra, on es conserven els vestigis del casal dels Santa Coloma entre els segles XII i XIV, abans que es traslladessin a l'actual Mas el Giol.
    Diversos reconeixements del jaciment han permès localitzar-hi restes de murs i un element escultòric. Malgrat que no s'hi ha realitzat mai intervencions arqueològiques que hagin permès delimitar i conèixer el jaciment, es té constància que al segle XVI l'edifici fou desmuntat (si més no parcialment) per construir el Mas el Giol.

    No s'hi han fet excavacions. L'estiu de 2008 es va realitzar la troballa per atzar d'un fragment escultòric al camí que va al mas Giol, al costat de les restes de la domus. Probablement el fragment havia estat emprat com a material del mur que fa de marge al camí.

    Es tenen referències documentals de l'edifici. L'any 1183, Guillem de Santa Coloma es posa a ell mateix i les seves pertinences (entre les quals la domus) sota la protecció del rei Alfons el Cast. A mitjan segle XIV, Francesc de Santa Coloma fou el darrer membre de la nissaga en viure a la domus, que deixà sota la custòdia de masovers. L'any 1547, Pere Juyol (Giol) de Centelles fou el darrer masover de la domus. Ell o el seu fill construïren el Mas Giol i s'hi traslladaren. L'any 1605, Antoni Giol comprà definitivament la propietat del lloc al darrer usuari del llinatge, Peregrí de Santa Coloma.

    PLADEVALL FONT, A. "Els casals del Congost i de Santa Coloma: Notícies històriques dels llinatges i dels seus patrimonis". Ausa. Vol. 6 (1970), 64-65, p.p. 186-193.
    PLADEVALL FONT, A. "Un altre "castell" a Castellcir: la domus o casa forta de Santa Coloma". Full Informatiu de Castellcir.
    PLADEVALL FONT, A. Castellterçol. Història de la vila i el seu terme. Castellterçol: Ajuntament de Castellterçol; Vic: Eumo, 1991. (Entorn; 20).