Veïnat de les Torres
Sant Pere de Ribes

Les Torres

XIII-XX
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Petit nucli de població situat en una plana al sud de Ribes, prop de la Urbanització de Vallpineda. Està constituït de carrers irregulars, formats per cases entre mitgeres o bé aïllades de dues a tres crugies. Consten de planta baixa, pis i golfes i tenen la coberta a dues vessants. Entre les cases més antigues destaquen Can Roig, Can Jacas, Cal Vaquero, Cal Virella i Can Barones, les quals conserven elements arquitectònics com són arcs apuntats o finestrals (en el cas de Can Barones), que permeten situar els seus orígens en època medieval. Un altre edifici de gran valor arquitectònic és el casal modernista de Can Miret, situat pocs metres a gregal del nucli. A finals del segle XX es van construir vivendes a la part sud del nucli que, juntament amb el celler que hi ha a la part de ponent, han alterat la seva fesomia.

El nucli de les Torres ha estat identificat amb la quadra de Vila-rúbia o Vila-roja, documentada des de mitjans del segle XIII. Aquesta identificació s'ha fet a partir d'un capbreu de l'any 1726, on hi consta el mas derruït de Vilarubia, situat a la partida de les Torres. La notícia més antiga que tenim de l'indret és de l'any 1258, quan Ponç de Ribes fa donació del Mas Junyents de Vila-rúbia a l'Hospital de Sant Valentí. Més endavant, l'any 1389 torna a citar-se la quadra en motiu de la venda per part de Jaume de Ribes dels drets jurisdiccionals del castell de Ribes i el seu terme al bisbe Ramon d'Escales. El seu topònim indica l'existència de torres defensives en aquest indret, les quals haurien pogut quedar integrades en les cases més antigues que s'hi conserven. Entre els segles XVI i XVII, el nucli es va ampliar amb la construcció de nous habitatges.