Valls de l'Anoia
Vallbona d'Anoia

Àrea especial de conservació
    PEIN Valls de l'Anoia. Decret 328/1992, 14 de desembre
    Ajuntament de Vallbona d'Anoia
    Núria Cabañas

Les "Valls de l'Anoia" té presència a dues zones del terme municipal de Vallbona d'Anoia: a la meitat nord del terme i a la banda sud-est del terme. A la zona de la meitat nord -compresa entre Miramar, la Serra de Llobreia i la muntanya d'en Guarro- hi predominen els boscos de pins a les solanes (sobretot Pinus pinea i algun exemplar de Pinus halepensis), i alzines (Quercus ilex) i roures (sobretot Quercus pubescens) als vessants obacs. Al sud d'aquesta zona -compresa entre el Fitó i el Castell de Pedra, i la riera i el polígon del Querol- es troben també conreus llenyosos i herbacis, tals com oliveres, vinyes i ametllers, a més a més dels boscos, les bosquines i els matollars. L'altre zona, situada a la banda sud-est del terme municipal, es troben horts, prats, conreus llenyosos i alguns camps abandonats a la fondalada per on passa la riera Seca i el torrent de Ca n'Orpí. A la zona del Castellet es troben bosquines, matollars i boscos de pi blanc (Pius halepensis). El substrat geològic a la zona de la meitat nord és pissarrós principalment, excepte en la zona més meridional de la subunitat on el granit es descompon en sauló. A la zona situada a la banda sud-est del terme és conglomerat principalment, excepte l'extrem més meridional (zona del Castellet), on hi trobem argiles vermelles.

Altres proteccions: NATURA 2000 (ES5110018). Generalitat de Catalunya. Directiva 92/43/CEE del Consell de 21 de març de 1992 relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres. La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 26.BAMP del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. Directiva 2009/147/CEE del Parlament europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009. Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals. Llei 12/2006, de 27 de juliol, de mesures en matèria de medi ambient.