Camí Ral d'Aragó
Vallbona d'Anoia

Vallbona d'Anoia. Nucli urbà

XII-XX
    Ajuntament Vallbona d'Anoia
    Núria Cabañas

El camí que travessa Vallbona d'Anoia és l'antic camí ral que anava de Barcelona a Aragó, passant per Piera, Vallbona, Capellades, la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí i fins Igualada. Et tram que passa pel terme municipal de Vallbona d'Anoia la travessa d'est a oest passant pel carrer de la Terrera fins el pel carrer de l'Irla. D'aquí continua per tot el carrer Major fins a Cal Sabaté on gira a la dreta agafant el camí de Ca n'Antoni Solà i d'aquí segueix pel camí conegut encara com a camí ral, que va paral·lel a la B-224 fins el pont de Capellades i d'aquí segueix paral·lel a la carretera C-15 per la Font de la Reina cap a Capellades.

Durant segles aquest camí ha estat una ruta de comunicació molt important i molts dels viatgers han deixat testimoni en les seves cròniques sobre el seu recorregut. La majoria dels viatgers coincideixen que la baixada de Vallbona i la Font de la Reina era un dels punts més perillosos del camí ral. Segons les descripcions del Baró de Maldà la majoria de vegades els viatgers havien de baixar dels carros i fer aquesta part del camí a peu "desigualtats del terreno, ab tanta berruga com hi havia, y algunes rocas com uns escambells". L'any 1786 en aquest mateix punt, un altre viatger Joseph Townwsend el seu carruatge va volcà: "como bajásemos hacia el río, nuestro coche volcó.... Felizmente no experimentamos ningún otro inconveniente más que algunes ligeras contusione". Un altre testimoni és Gaspar Melchor de Jovellanos que va patir un accident en aquest punt del camí: "subiendo la cuesta que va al lugar de Valbuena [...] entró el coche por el estrcho carril abierto en ella, la clavija del juego delantero se habiía doblado un poco con los esfuerzos del día; al vèncer un repecho se salió de su anclaje y nuestro coche, ya desnivelado, dio otra vez con sigo y con nosotros en tierra".

AAVV. (1992): Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia. Barcelona. Enciclopèdia Catalana.
    TORRAS, JOSEP M. (1990): La comarca de l'Anoia en les descripcions de viatgers dels segles moderns (1494-1834) a Miscellanea Aqualatensia