Turó de les Plateres
Rellinars

Entre la ctra B-122 i la Soleia de la Ferreria

Accés a peu pel bosc
    Marc Malgosa Montserrat i Centre Excursionista de Rellinars

El Turó de les Plateres és un turonet de 515 mt d’alçada situat al sud-est del terme de Rellinars. Pel nord està delimitat per la carretera B-122. Per la resta, l’envolta la pista que ressegueix la Soleia de la Ferreria, a tocar del terme municipal de Vacarisses. S’hi pot accedir a peu pel punt més proper al Turó i també el més alt. Aquest es troba al mateix encreuament de la carretera B-122 km 11,8 i la pista que voreja el Turó per la Soleia de la Ferreria. Cal enfilar-se per l’extrem i anar pujant direcció oest resseguint la carena, fins arribar dalt de tot.

El bosc en aquest sector està força aclarit, dominat per les Alzines (Quercus ilex) i l’abundós Pi Blanc (Pinus halepensis) amb algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo). Al sotabosc hi trobem mates de fulla persistent i petita com el Romaní (Salvia rosmarinus), el Llentiscle (Pistacia lentiscus) i també l’Argelaga (Genista scorpius).

El corriol d’accés a peu no té més de 200 mt de distància i s’intueix força bé, amb molt poc pendent (30 mt de desnivell).

A dalt del Turó no hi ha res en especial, fins i tot els arbres dificulten la panoràmica que l’envolta. És punt de pas o de guaita habitual dels caçadors.

Segons el cadastre, aquest Turó resta situat dins de la propietat privada de l’Alsina (Rellinars).

S'han consultat diferents mapes cartogràfics amb el topònim incorrecte d’aquest Turó, al qual anomenen “Turó de les Planeres”. Certifiquem que el topònim correcte és Turó de les Plateres, existeix cartografia del segle XIX on ja s’anomenava com “Turó de las Plateras”.

Plateres podria fer referència a l’Herba platera o Sanguinària blanca (Paronychia argentea), tot i que actualment no se’n troba.

MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021) “Rellinars a les teves mans”, guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars

Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans” (2021)

Cartoteca digital Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - ICGC - Internet https://cartotecadigital.icgc.cat