Turó Blanc
Montmajor

Comaposada. Correà.
    A prop de l'església de Sant Jaume de Boixadera

V-XV
    Carta Arqueològica de Catalunya, nº 6465, any 1991
    Cortés Elía, Mª del Agua

Jaciment a l'aire lliure situat en un terreny erm amb vegetació de pi i matolls. Es troba prop de l'església de Sant Jaume de Boixadera dels Bancs. S'hi accedeix pel km 30 de la carretera de Solsona a Berga, on es pren una pista fins a l'església. Al mas anomenat la Creu de Fumanya s'agafa una altra pista que va cap al sud, després de 2 km, a llevant de la pista, es troba un bosc degradat de pi i matolls on està el jaciment. Es tracta de dos turons testimoni potser reaprofitats en una època força indeterminada. El primer que es troba, venint de la pista, medeix aproximadament 2 m d'alçada i té 5 metres de diàmetre. Està format per una acumulació natural d'argiles al damunt de la qual hi ha una concentració de pedres de possible orígen antròpic. El segon turó, separat 3 metres de l'anterioro, fa uns 3 metres d'alçada i té un diàmetre de 8 metres. També està format per una acumulació d'argiles i tapàs. Al cim d'aquest segon turó s'observen unes lloses. En aquest jaciment s'hi van trobar ossos humans, és per això que es podria tractar d'una sepultura de lloses medieval.

Referència oral del jaciment, tal i com consta a la Carta Arqueològica del Berguedà, de Pere Barniol, vigilant del Museu de Berga. La proximitat de cases d'orígen medieval, així com l'església de Sant Jaume, demostra que el lloc ja era ocupat a l'edat mitjana.