Túnel sota la via del tren prop de Cal Peric
Rajadell

Plans del Peric. NO del terme.
    Emplaçament
    A uns 700 m del barri de l'Estació. Camí que surt del creuament entre la via del tren i la carretera
    360

41.73743
    1.69167
    391202
    4621451
    08178 - 405
    Estructural
    ADIF
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Pas soterrat per sota la via del tren que comunica Cal Pèric amb el camí que mena a Can Favó, transitat principalment per ramats. Es tracta d'una estructura molt consistent, bastida amb grans carreus rectangulars de pedra ben esquadrats i de gran qualitat. La coberta és de volta de canó feta amb rajola. El terra està pavimentat, a voltes amb lloses i pedres ben arrenglerades, combinades amb lletades de formigó.
    S. XIX

Foto 1 i 3: costat de cal Favó; Foto 2: costat de cal Peric

El 1859 el ferrocarril va arribar a Manresa. L'obra no es va aturar i el 1861 ja arribava a Lleida. La construcció del tram de Rajadell i de la seva estació cal situar-la, per tant, als voltants de 1860. Per tant la construcció del túnel correspon a aquest moment. La companyia que gestionava el ferrocarril era Caminos de Hierro del Norte de España (ferrocarrils del Nord).