Bassa de Can Morros
Rajadell

Can Morros. Valldòria. SO del terme.
    A uns 170 m. al NO de Can Morros

OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Gran bassa circular que forma part d'un complex d'infraestructura hidràulica d'un gran interès. La bassa recollia l'aigua pluvial provinent dels recs de les vinyes per dues entrades. Una xarxa de rases recullia les aigües pluvials d'una extensa superfície per confluir a l'entrada de la bassa. Poc abans d'entrar a la bassa l'aigua passava per dos dipòsits que filtraven el llot. Aquesta bassa té una sortida que portava l'aigua fins la casa de Can Dalmau (fitxa 34) per una canalització. La bassa està feta amb grans carreus perfectament tallats a mida. Està encerclada per una barana de ferro.

S'ubica a uns 170 m. al NO de Can Morros, al camí principal que dua a la casa des de la cruïlla que ve de can Barquets. Aquesta bassa és molt semblant a la de can Dalmau.

Cal Morros és un mas del segle XVII o XVIII (tot i que té origen medieval) que als segles XIX i XX fou ampliat i convertit en una gran explotació agropecuària. A la part posterior es va construir un gran edifici residencial, possiblement per a parcers, que recorda a petita escala la colònia de parcers construïda i no estrenada de can Dalmau. Com a can Dalmau, s'hi construí, segurament a finals del segle XIX o a principis del XX, una gran bassa per a regar els camps.