Trumferes de les Guixeres
Capolat

Berguedà
    Es troben en terres de l'antiga parròquia de Sant Andreu de Farners, a la zona oriental del municipi.
    Al costat del camí de coll de Jou a uns 50 metres de la Guixera del Clot.

42.096562
    1.768734
    398183
    4661231
    08045 - 96
    Dolent
    Actualment, igual que moltes altres trumferes del municipi, es troba molt degradada i plena de vegetació.
    08044A002000200000SK
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

La trumfera més visible és un forat arrodonit d'uns 2 m de diàmetre, que va ser excavat en un marge de la zona. Està pràcticament reblida, per la qual cosa, no és possible determinar-ne les característiques constructives.

Al costat d'aquesta n'hi ha una altra de mides similars, però que està en pitjor estat de conservació. Al costat del camí que des de la Guixera porta fins a l'horta n'hi ha dues més.

Aquesta Guixera es troba en terres de la Guixera del Clot, per la qual cosa probablement era propietat d'aquesta casa. Les trumferes són construccions molt típiques de les zones rurals de muntanya. Comencen a construir-se a partir del segle XVIII, moment en el qual inicia el conreu de la patata al Berguedà. Aquestes construccions servien per tenir un lloc fresc i sec però sense llum, prop dels camps per poder-hi conservar aquests tubercles. Probablement, aquestes trumferes van ser construïdes al llarg del segle XIX.