Espluga de Paredada o Balma de Paredada
Capolat

Al peu de les roques que formen la cinglera més elevada en el vessant oriental del morral de Malla.

Desconegut
    Els murs estan enrunats i només s'observen algunes pedres que els conformaven.
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Balma orientada a llevant i oberta sota una gruixuda capa de conglomerats. És rectilínia amb unes dimensions màximes de 21 m d’amplada, 6,6 m de profunditat i una alçada força uniforme al voltat de 1,9 m.

El sostre es mostra fumat i amb restes de sutge en dos llocs molt concrets. El nivell de circulació està aplanat i la roca aflora en gran part de la superfície de la balma.

El límit de la balma està delimitat amb murs que conformen dos espais separats. El més gran ocupa la zona nord, i probablement era l’hàbitat. Té una porta d’entrada a la part central i en el seu interior es troba una font que goteja dins d’un petit dipòsit buidat a les argiles, i les restes de sutja al sostre. El mur d’aquest àmbit té un gruix d’uns 60 cm amb una potència màxima d’uns 150 cm. Està format amb blocs de pedra sorrenca i conglomerat unit amb fang. L’àmbit meridional és de petites dimensions, probablement destinat al bestiar. Té un accés que dóna directament a l’exterior. El mur té uns 50 cm de gruix amb les mateixes característiques que l’anterior.

L’Espluga Paredada, apareix esmentada en el capbreu de 1758/1792 aglevada dins del mas Puig com a mas rònec i deshabitat. Segurament el seu origen és medieval.