Balma del Salt de Sallent
Capolat

Zona de Capolat.
    Vessant esquerre del Salt de Sallent.

Només es conserven part de les estructures de l'edifici, les quals es troben enrunades.
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Balma orientada a l'oest. En el seu interior s’hi va construir una casa de murs d’entre els 50 cm i els 60 cm d’amplada, fets amb blocs irregulars de pedra sorrenca i conglomerat units amb fang.

Estructuralment, l’habitatge està format per un mur perimetral que conforma la façana i els dos murs laterals que defineixen un espai que interiorment és compartimentat per una paret, creant dues grans estances. La de la banda sud mostra l'inici d'un mur de divisió interior. Per la banda nord s'hi adossa un mur que delimita un espai independent.

En el sostre de la balma s'identifiquen clarament dues zones molt fumades, l'una a tocar del mur lateral nord i l'altre més cap al sud. La superfície és força regular i mostra molt de sediment. L'alçada permet la circulació a peu dret excepte en les parts més internes.

Al Museu Comarcal de Berga hi ha dipositat un fragment de ceràmica hallstàttica trobat sobre una pedra de conglomerat de la balma.

La casa apareix citada al “Registro de las casas de campo de cada Distrito y de los Aforados de Guerra.63” elaborat a l’any 1856, de manera que a mitjans del segle XIX era habitada.