Trumferes Cal Pau Vallcebre

Berguedà
El Divinal

Coordenades:

42.20005
1.8269
403151
4672654
08293-266
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Regular
Una de les trumferes està ensorrada, l'altre intacta.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08293A007003980000AB
OPC - María del Agua Cortés Elía

Dues trumferes, una al costat de l'altre. Una de les trumferes és intacta, l'altre ensorrada. De forma cònica, planta rodona, amb una entrada estreta de 34cm d'amplada. Zona de camps cultivats i marges abandonats. Marge al costat de camí de camp, prop Cal Pau Divinal. Accés fàcil a peu des de la carretera que ve del nucli del poble al raval El Divinal. El camí surt entre Cal Pau i Cal Xic.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

La trumfera és una construcció de pedra seca, de diferents mides i formes però gairebé sempre amb un forat en la part superior per entrar les patates i una porta baixa i petita orientada al nord per treure-les. Les trumferes es troben en tot el municipi tant al costat de les cases com en indrets lluny de les cases més properes. El conreu de la patata s'inicia a Vallcebre als finals del segle XVIII. Aquestes dues trumferes es troben molt a prop de la casa del propietari.

Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.