Trull del Puig
Castellbell i el Vilar

El Puig - el Vilar

Ramon Puig
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Trull mecànic destinat a la fabricació de l'oli d'oliva del mas Puig. Està ubicat a l'exterior de la finca, davant d'un espai públic, enjardinat que dona accés al mas. A diferència del trull tradicional de corrons tronco-cònics de pedra sobre una solera també del mateix material, amb un sistema de funcionament discontinu, de moldre, batuda, premsat i decantació, aquest utilitza unes moles de pedra en posició vertical mogudes per un engranatge i una premsa hidràulica accionada per un motor i un sistema de corretges que pot transmetre la força necessària.
    A excepció dels cups de decantació, les corretges i la batedora, aquests elements s'han collat en una solera de ciment recoberta de maó pla. A un dels extrems hi ha un plafó explicatiu. A mà dreta del trull s'hi ha plantat una olivera, que creix ufanosa.

Malgrat no poder funcionar per manca d'alguns elements, el conjunt s'ha recuperat i s'ha integrat completament en un paisatge on no fa pas massa temps tothom tenia plantades vinyes i oliverars.

Aquest trull mecànic funciona al mas Puig des de la segona meitat del segle XX. Quan els propietaris del mas, van haver de fer obres a l'antic edifici on hi havia aquesta premsa, per habilitar-ho com a habitatge, decideixen recuperar el màxim d'elements i instal·lar, amb el vist i plau de l'ajuntament, al davant del portal d'accés, en un espai públic.