Dipòsits d'aigua
Castellbell i el Vilar

El Vilar

Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Dipòsits d'aigua ubicats al turó del Vilar a 239 metres d'alçada, molt a prop de l'església de Santa Maria del Vilar. Estan excavats a la roca. Originàriament es tracta d'una construcció de paredat mixt, amb pedra i maó ple i volta de tartana feta de maó pla. Se li va afegir una estructura quadrada, amb maçoneria de pedra irregular lligada amb formigó a la qual s'hi ha collat en temps moderns una tanca amb filat per temes de seguretat. La seva capacitat és de 100.000 litres.
    Agafaven l'aigua del pou de cal Baumé.Dos motors bombaben l'aigua i la conduien fins a un dipòsit de 300.000 litres al punt conegut com a cal Pau, i d'aquí al dipòsit dalt del cim del Vilar. Calgué fer una xarxa de 4 quilòmetres de canonades i vèncer un desnivell del pou del riu fins a cal Pau de 74 metres, i d'aquest fins al cim de 70 metres.

Es tracta dels primers dipòsits que es van construir entre els anys 1925 a 1927 aproximadament, per abastir d'aigua al Vilar.
    L'acta municipal del 14 de juny de 1924 diu: "Atendiendo a la continuada sequía, vienen agotándose las aguas de los pozos, fuentes i cisternas, en que se surte una gran parte de la pobleción, según informe del Sr. Inspector Municipal de Sanidad, es de necesidad absoluta que el Ayuntamiento se preocupe de que no falte tan indispensable elemento". El cost de les obres estava pressupostyat en 100.000 ptes, una suma important per l'època, que es pagaren amb Obligacions al 6%.
    Els ingeniers del projecte foren el senyor Plaià i el seu ajudant senyor Soler.

GORDI, Rosa (2013). 1925 Conducció de les aigües a Castellbell i el Vilar; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i el Vilar, 374, gener de 2013, pp. 16-17.
    J.M.Ll [Joan Masats Llover] (1992). La portada d'aigües al poble, 1924-25; dins El Brogit, 150, desembre de 1992, pp. 5-8.