Trobada gegantera
Rellinars

Rellinars

XX-XXI
    Jordi Montlló i Laura Bosch

El primer diumenge de setembre es realitza la trobada gegantera de Rellinars, amb la participació de gegants provinents d'altres municipis propers i on els gegants de Rellinars han efectuat visites.
    A primera hora es fa la plantada dels gegants, a la pista poliesportiva. Tot seguit cal agafar forces amb un bon esmorzar de germanor entre totes les colles. A continuació s'inicia la cercavila pels carrers de Rellinars. En acabat es fan els balls finals i el lliurement de records.
    La cercavila surt del mateix poliesportiu. La primera parada i avituallament es fa a l'alçada de la font de l'Homenatge. La segona parada és a la plaça de l'Ajuntament, on es fa un ball per colla. A continuació passen pel carrer d 'Heribert Pons, on hi ha un pas cobert i les figures que superin els tres metres han de passar estirades. El darrer avituallament és davant el restaurant can Toni. On es fa l'entrega dels records a les colles i el ball final de cada una. Un cop finalitzada l'entrega de records es fa un ball conjunt per acomiadar la trobada.
    Les trobades van començar a finals dels anys 90 dels segle passat (1998).

Fotos provinents de l'Ajuntament i de la xarxa.

La primera trobada internacional on es va participar fou la de Bruxel·les, el juny de 1994. També s'ha participat en les de de Grimbergen, Mariapharr i Saumur.
    El 18 de febrer de 1995, es fa una assemblea per crear l'Associació dels Amics dels Gegants de Rellinars, i el 15 de novembre de 1995 es formalitza legalment.
    L'any 1997 es fa una recol·lecta popular -aconseguint entre 500.000 i 600.000 pessetes- per finançar el que es convertiria en la companya d'en Capablanca, la Mercè de Can Cotis. L'estrena fou l'1 d'agost de 1997, en el marc de la Festa major del poble.
    El gegantó es va presentar oficialment l'octubre de 2013, a Sallent, per la VI trobada del món geganter.
    Des del 2014, hi ha un grup que toca la gralla i el tabal -anteriorment s'havia de comptar amb la música d'altres colles o contractant-ho-.
    Des del mes de març de 2017, l'Associació Amics dels Gegants de Rellinars ha cedit els gegants a l'Ajuntament.

ARIAS, Anna (1997). Els gegants de Rellinars; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 129 - 130.
    CASANOVAS CARRERAS, Gemma (2017). Història dels gegants de Rellinars. Ajuntament de Rellinars.