Festa Major
Rellinars

Rellinars

Jordi Montlló

La Festa Major de Rellinars se celebra el darrer cap de setmana de juliol, comença amb el pregó el divendres. Després es fa un sopar popular i ball al poliesportiu. El dissabte és el dia on es fa una cursa popular ben curiosa, ja que la patrocina la família Muncunill i els premis que es concedeixen porten noms d'aquesta família. Enguany faran la 40ª edició. L'èxit de la cursa fa que s'hagi de limitar la participació a 200 corredors i acaba amb una botifarrada.
    El dissabte també es fa cinema a la fresca i ball al vespre. El diumenge és el dia dedicat, majoritàriament, a la canalla.
    Tot i que el cap de setmana són els dies forts, les activitats s'allarguen tot el juliol i bona part de l'agost, amb activitats paral·leles. Es fan concursos gastronòmics, de truites o de pastissos. Ja se sap que no hi ha festa sense menjar. També es fan activitats culturals com teatre, música i exposicions. Així com jocs i esports de tota mena: petanca, escacs, futbol o caminades.

Durant uns anys, la urbanització del Planet organitzava una festa major pròpia. Finalment, es va aconseguir que s'integressin a la Festa Major comuna.

Les dates de celebració de la Festa Major han anat variant amb els anys per adaptar-se a les necessitats de la població. Al començament es feia el primer cap de setmana de setembre. Però els estiuejants ja havien acabat les vacances i tornaven a les seves poblacions de residència, ja fos Terrassa o Barcelona. Per aquest motiu es va passar a l'agost. Llavors, el problema és que coincidia amb les vacances de bona part de la gent de la comissió de festes. Així que es va decidir traslladar-la al darrer cap de setmana de juliol, que és quan es fa actualment.
    Algunes activitats s'han mantingut, però d'altres s'han deixat de fer. Revisant programes antics podem destacar-ne algunes de més significatives. És el cas de l'homenatge a la gent gran o el concurs de pintura ràpida. Aquest darrer, es va fer 4 o 5 cops i el resultat són uns quadres que ornamenten les parets de l'Ajuntament.
    Abans també es feia un partit de futbol de casats contra solters. Avui dia aquesta divisòria pot resultar problemàtica i caldria afegir altres equips. També es pot llegir que s'havien fet concursos de tir al plat, ja que hi havia un camp d'aquestes característiques en funcionament.
    Els oficis religiosos també s'han deixat de celebrar. A més tenint en compte que la data no està vinculada a la del patró del municipi que és Sant Pere, ni al co patró que és Sant Fermí.