Gegants de Rellinars
Rellinars

Rellinars

Jordi Grau
    Ajuntament de Rellinars -Plaça de l'Ajuntament, s/n, - 08299 Rellinars
    Jordi Montlló i Laura Bosch

La parella de gegants de Rellinars consta d'en Capablanca i la Mercè de Can Cotis. Més tard s'hi ha afegit el gegantó David.
    El gegant és una representació del famós bandoler del Camí Ral, en Capablanca i la geganta és la Mercè de Can Cotis. Tots ells obra del taller el "Drac Petit" de Jordi Grau. En Capablanca fa 3 metres d'alçada i pesa 30 quilos. Per fer la seva cara es van inspirar amb la fisonomia d'en Josep Gibert, que el va interpretar durant la festa que es va fer l'any 1973, i el seu germà Francesc Gibert.
    La Mercè de Can Cotis fa 2'7 metres d'alçada i pesa 27 quilos. Era una pubilla de Can Ganàpia que es va casar amb l'hereu de Can Cotis i treballava a la fàbrica, primer de Castellbell i el Vilar i després a la de Rellinars. És obra del mateix Jordi Grau, que va estar durant un parell de dies a la plaça de l'Ajuntament per mostrar en viu com començava creant la geganta.
    El Gegantó David es va presentar a la Festa Major de Rellinars, el dia 26 de juliol de 2013. Fet també pel Taller Drac Petit de Jordi Grau. Fa 2'20 m i pesa 14 kg.
    Els padrins d'en Capablanca són els gegants antics de Matadepera; en Llorenç i l'Agnès. Els de la Mercè són els gegants nous de Matadepera, en Pepet de Cal Tanta, pregoner durant molts anys, i la Marieta de Cal Baldiró.
    Del vestuari se n'encarregà el mateix taller de construcció dels gegants, però, la Mercè va estrenar una nova faldilla al 2017, de color verd més intens que l'anterior. En Capablanca durant un breu període de temps, al 2013, va dur la capa de color blanc amb el dors de color blau, i poc després es va aprofitar el revés de la vella capa per fer-ne una de nova, que és la que porta actualment.

Al 2017 la colla, juntament amb els Geganters i Grallers de Vacarisses i els Geganters i Grallers d'Ullastrell, es va organitzar per primer cop a tres municipis alhora la XI ena Fira del Món Geganter de Catalunya.

El bateig d'en Capablanca fou el 19 de setembre de 1993. Es va pagar amb una rifa popular organitzada pels que serien els futurs membres dels Amics dels Gegants de Rellinars.
    La primera trobada internacional on es va participar fou la de Bruxel·les, el juny de 1994. També s'ha participat en les de de Grimbergen, Mariapharr i Saumur.
    El 18 de febrer de 1995, es fa una assemblea per crear l'Associació dels Amics dels Gegants de Rellinars, i el 15 de novembre de 1995 es formalitza legalment.
    L'any 1997 es fa una recol·lecta popular -aconseguint entre 500.000 i 600.000 pessetes- per finançar el que es convertiria en la companya d'en Capablanca, la Mercè de Can Cotis. L'estrena fou l'1 d'agost de 1997, en el marc de la Festa major del poble.
    El gegantó es va presentar oficialment l'octubre de 2013, a Sallent, per la VI trobada del món geganter.
    Des del 2014, hi ha un grup que toca la gralla i el tabal -anteriorment s'havia de comptar amb la música d'altres colles o contractant-ho-.
    Des del mes de març de 2017, l'Associació Amics dels Gegants de Rellinars ha cedit els gegants a l'Ajuntament.

ARIAS, Anna (1997). Els gegants de Rellinars; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 129 - 130.
    CASANOVAS CARRERAS, Gemma (2017). Història dels gegants de Rellinars. Ajuntament de Rellinars.