Torribalta
Sant Mateu de Bages

Ctra. BV-3002, al km. 4 pista direcció S i després est cap a Semís. 2 km abans de Claret Cavallers

XV-XIX
    En ruïna
    Catàleg de masies (núm. 51)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de petites dimensions, actualment en ruïna, que està emplaçada a la serra anomenada precisament de Torribalta. Se'n conserven, de manera desigual, els murs perimetrals. La casa té una planta rectangular, amb planta baixa més un pis, i un cobert d'una sola planta adossat al nord, així com tres coberts més aïllats. La façana principal amb el portal devia ser a la façana de migdia o a la de llevant, actualment força esfondrades. A la façana sud s'insinua l'arrencada de l'arc d'una possible galeria. L'habitatge té una subdivisió a la part posterior, possiblement fruit d'una ampliació, i un dipòsit o tina adossat a ponent. Els murs són fets amb un parament de força qualitat, amb carreus més o menys escairats. L'única finestra visible és emmarcada amb llinda i brancals de pedra.

El 23 de febrer de 1481 Joan Torribalta va vendre el mas Torribalta a Joan Serra, del mas Serra de Claret dels Cavallers (FÀBREGA, 2008: 7). L'any 1537 encara estava en poder de la família Serra i hi residia una de les seves branques familiars. Una bona part dels delmes del mas es pagaven al prevere beneficiat del benefici de Sant Joan de l'església de Sant Miquel de Cardona. Aquest 1537 Valentí Serra era qui habitava Torribalta i aquest any va morir deixant un fill petit, Joan Serra, del qual n'eren tutors i curadors Pere Serra, amo del mas Serra de Claret, i Francesc Feixes, amo de les Feixes de Coaner. Torribalta devia llavors quinze pensions a Pere Joan Alsina, que era el beneficiat de Sant Joan. Pere Serra i Francesc Feixes van pagar els delmes que es devien (FÀBREGA, 2008: 10). Ja al segle XIX, Torribalta havia passat a l'altre gran mas del nucli de Claret dels Cavallers: cal Ferrer. En un inventari de béns de 1885 a la mort del propietari, Miquel Ferrer, hi consta la possessió de Torribalta junt amb altres masos. Torribalta es va mantenir com una masoveria de can Ferrer fins que recentment els hereus van dividir la gran heretat d'aquest mas en nou parts. Torribalta era una d'elles.

FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert; SERRA SELLARÈS, Francesc (2008). "Claret dels Cavallers (Sant Mateu de Bages)", Dovella, núm. 96 (estiu, 2008), Manresa, p. 7, 10, 12.