Torrent de l'Illa
El Bruc

    Anoia
    Del torrent de la Diablera fins al torrent Mal
    468

    Coordenades:

    41.57765
    1.78232
    398490
    4603601
    Número de fitxa
    08025 - 178
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Regular
    En algunes zones, el terreny es troba força degradat.
    Protecció
    Legal
    Xarxa natura 2000
    Natura 2000
    Àrea especial de conservació
    PEIN-Pla Especial Muntanya Montserrat- entorn (1988)
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    8540903CG9084S
    Autoria de la fitxa
    Jordi Serra i Massansalvador

    Via d'aigua de cabal intermitent, habitualment sec, que travessa longitudinalment tot el nucli urbà del Bruc al llarg d'uns dos quilòmetres, des del Bruc de Dalt fins a can Serrat, dividint el Bruc del Mig del Bruc de la Parròquia amb una vall de 20 metres d'alçada i 30 metres d'amplada, fins al punt que els barris situats al nord del torrent són coneguts com "l'altra banda". El torrent de l'Illa constitueix un important corredor biològic per creuar el nucli urbà del Bruc i un important parc natural per a la població. A la llera del torrent s'hi han format tradicionalment horts que es nodreixen de l'aqüífer subjacent i que actualment es troben abandonats en gran part. La llera actua també com a camí veïnal, atèsque habitualment no porta aigua. A les parets de les ribes hi creix una vegetació abundant, gràcies a la humitat de la zona.

    La denominació completa és "torrent de l'Oncle Illa", ja que és la fusió dels torrents de l'Oncle i de l'Illa. L'Auditoria Ambiental del Bruc de 2003 va detectar abocaments incontrolats puntuals al torrent de l'Illa en el seu tram urbà, cosa que podria haver provocat la contaminació d'alguns pous. A més, s'hi consigna un risc potencial d'inundacions provocat per la invasió de conreus i boscos a la llera. La localització UTM correspon al pont de la Parròquia, l'únic que travessa el torrent al nucli urbà.

    Al capbreu fet l'any 1496, aquest torrent és anomenat "torrent de la font del Bruc".

    Capbreu de Montserrat 1496 (2006). Ed. Associació Cultural del Montserrat. ECAFIR (2003). Auditoria ambiental municipal del Bruc. Diputació de Barcelona i Ajuntament del Bruc. NUET, J. i PANAREDA, J.M. (1991).Flora de Montserrat. Publ. Abadia de Montserrat.