Torrent de l'Espluga
Sant Pere de Ribes

Montgròs

Agència Catalana de l'Aigua. C/ Provença, 204-208 08036 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El torrent de l'Espluga neix a la vessant ribetana del puig del Montgròs, a 235 metres d'altitud. Transcorre entre les masies de Montgròs i Can Ramon, passant pel nord de la Serra, fins arribar al nucli de Sota-Ribes, on desemboca a la riera de Ribes. Al llarg del seu recorregut rep les aigües de torrents menors, com són el de Can Ramon i el de la Masieta. Es tracta d'un curs fluvial amb desnivells al seu primer tram, mentre que la part baixa té un pendent més suau. Té un cabal d'aigua discontinu, associat a les èpoques de pluja de la primavera i la tardor. La flora predominant és la vegetació de ribera, que transcorre entre camps de ceps en bona part del seu recorregut. També hi ha una considerable diversitat faunística, destacadament d'ocells, amfibis, rèptils i insectes.