Pica baptismal de l'Església Vella
Sant Pere de Ribes

Església Nova

XI
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Pl. de la Vila 11, 1r 1a. 08980 Sant Feliu de Llobregat
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Pica baptismal d'immersió situada en un lateral de l'Església Nova de Ribes. És de notables dimensions, de forma circular i feta de pedra. La part exterior està esculpida en baix- relleu amb arcuacions cegues i la vora motllurada, mentre que l'interior és llis.

El trasllat de la parròquia de Ribes de l'Església Nova a l'Església Vella de Ribes va suposar que bona part dels elements litúrgics fossin portats a la primera, com és el cas de la pica baptismal. L'origen de la pica pot ser força remot, ja que aquest tipus de baptisme pràcticament va deixar de fer-se en època moderna. L'església Vella va construir-se durant el segle XVII sobre una capella romànica que formaria part del recinte del castell. Segons Llorach, la pica data del segle XI i és un dels pocs vestigis que han perdurat del temple primitiu.

LLORACH, S. (1984). El Penedès durant el període romànic. Edita l'autor. Sant Sadurní d'Anoia.