Torremalús
Súria

Camí rural per Torremalús
    Sobre el torrent del Bògit

Dolent
    Les restes constructives que es troben dempeus presenten signes evidents de deteriorament i estan en perill imminent d'esllavissar-se cap el torrent.
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Torremalús es troba en una plana que cau abruptament sobre el torrent del Bògit, al lloc on aquest es bifurca en dues torrenteres, de tal manera que només es fàcilment accessible des del N, mentre que per la resta de costats es troba dalt d'un talús escarpat. Pel costat E d'aquest lloc, per l'altre vessant del torrent, pujava l'antic camí de Súria a Cardona, des d'on es té una bona visió de les restes de l'edificació. Actualment es conserva dempeus una mola feta de maçoneria irregular i carreus de pedra on sembla endevinar-se una porta coberta amb arc apuntat, mentre que la part inferior es troba "atalusada" sobre el balç. Aquesta mola es troba just sobre la torrentera i està en greu perill d'esllavissament. Al darrera de la mateixa, hi ha uns camps plans conreats on s'ha pogut recollir, entre d'altres fragments, un tros de ceràmica decorada en verd i morat datable en el segle XIV, tal vegada de taller manresà. A l'extrem oposat del camp es troba una barraca de vinya i una cisterna feta en pedra seca.

El nom del torrent del Bògit prové de l'existència al peu de la Torremalús d'un bògit o lloc per a captar aigües, el qual encara que ple de bardisses, es conserva en part.

En els documents de l'Arxiu del Veguer de Manresa que fan referència a Súria n'hi ha un, datat l'any 1608, on apareixen citats Joan Reguanes de Torremalús i Joan Costafreda. Una llegenda publicada (encara que, evidentment, és una versió actual sense massa consistència), que fa referència a Torremalús és la següent: Torremalús era un hostal on s'hostatjaven viatgers i traginers i es comentava que alguns d'ells havien desaparegut misteriosament. Un dia es va aturar un jove que portava forces diners i la criada el va advertir de que si es quedava el matarien per a robar-los-hi. Sembla ser que eren els amos els autors de les desaparicions deixant caure un gran pes al llit on dormien els viatgers. La criada li va demanar que l'ajudés a escapar-se i així se salvarien tots dos (MARTÍN et alií, 1996)

MARTÍN, C. et al. (1996) Llegendes i cantalles del Bages. La memòria mítica dels nostres avis. Manresa: Angle Editorial.