Necròpolis de cal Banyes
Súria

En una elevació prop del barri de cal Trist
    En un petit turó que domina la riera d'Hortons

XI - XII
    Dolent
    Les tombes excavades estan gairebé destruïdes i la permanència a l'aire lliure només farà que acabar de fer-les desaparèixer.
    CCAA 11679
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Necròpolis de "cistes de caixa de lloses". S'han detectat, com a mínim, dues zones, una al vessant NE del turó on s'observen, en superfície, restes d'almenys tres tombes del tipus caixa de lloses i la part superior on s'han excavat tres tombes. Aquestes es troben en una àrea plana, coberta de matolls, al cim d'un petit turó. En aquest indret es van documentar en superfície les restes de tres tombes formades per lloses de mitjanes dimensions, clavades verticalment al terreny i constituint cistes de les que només eren visibles algunes de les lloses laterals, sense que es conservessin les de coberta, tot i que en la mateixa àrea es documentava, també, alguna llosa de grans dimensions, que podria correspondre a la coberta desplaçada d'alguna de les sepultures. Les tombes semblaven distribuir-se radialment al voltant del vessant del turó i eren visibles en superfícies algunes restes antropològiques. La neteja i excavació arqueològica es va centrar en les tres tombes. De dues d'elles es coneix la seva estructura de tipus cista amb lloses de pedra lateral i al fons de la tomba. A la tomba 2 es van trobar restes antropològiques pertanyents a un individu adult enterrat en posició de decubit supí i amb el cap a l'Oest,. En aquesta tomba hi ha restes de dues inhumacions, l'altra d'un individu adult i posteriorment, es va reaprofitar. La tomba 3 estava molt deteriorada. L'excavació arqueològica no va proporcionar cap mena de material excepte les restes òssies. Les tombes estaven col·locades més o menys paral·leles i amb una certa regularitat d'interal d'1'5 metres aproximadament. Devia haver-hi algun tipus de senyal que posava de manifest la situació de les fosses, mitjançant una estela o un túmul de terra. Segons el seu excavador es tractaria d'un cementiri associat a un petit mas medieval, relativament allunyat de les estructures parroquials, fenomen típic, d'altra banda, a l'època medieval catalana. La reutilització d'almenys una de les tombes constata un ús continuat de la necròpolis, demostrant que la mateixa no correspondria a un fet puntual de caràcter casual. També permet establir una relació de tipus familiar entre els sebollits (VILA, 1999).

La redescoberta del jaciment es deu als membres del Grup de Recerca i Conservació del Patrimoni adscrit al Centre Excursionista de Súria, els quals van recollir la tradició oral del barri de cal Trist respecte de la troballa d'ossos (VILA, 1999) . Es va excavar l'any 1999, per iniciativa de l'Ajuntament, sota la direcció de Josep Maria Vila i Carabassa i amb col·laboració d'alumnes de l'IES. Mig Món.. El Sr. José Rodríguez García va descobrir altres tombes a la falda de la muntanya.

BUENO MORENO, Laura (2000) Necròpolis i sepultures medievals a Súria i rodalies, Treball mecanografiat pel 2n curs de Batxillerat B. Súria.

INVENTARI (2000) Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Súria (Bages). Barcelona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia.

ITINERARI 6 (s.d.) Itinerari-6: Súria - Necròpolis de cal Banyes-Cal Jové - Coaner - Súria, Centre Excursionista de Súria.

VILA I CARABASSA, Josep Maria (1999A) Memòria de la intervenció arqueològica realitzada a la necròpolis de cal Banyes, Manresa, Arqueociència, S.L.

VILA I CARABASSA, Josep Maria (2000) "Arqueologia a Súria. Darrers intervencions" Dovella, Núm. 67, pp. 19-25, Manresa. Informació oral José Rodríguez García.