Torredemer Gaudí
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Gaudí, núm. 9; 16-18
  427

  Coordenades:

  41.6021
  2.02641
  418869
  4606057
  Número de fitxa
  08120 - 84
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1953-1954
  Pedro Pigrau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Ambiental (Número 53 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Conjunt format per tres edificis als quatre vents, envoltats de jardí i situats a banda i banda del carrer de Gaudí. Comparteixen la tipologia i les característiques formals però tots tres són diferents.

  La torre que correspon al número 9 és de planta rectangular. Té un cos central amb estructura similar a una casa pairal amb coberta a dues aigües i carener perpendicular a la façana principal. A aquest cos se li afegeixen d’altres al voltant de les altres façana, a excepció de la posterior. El solar on està construïda és de planta trapezoïdal i només té jardí als costats. La façana meridional dóna directament al carrer de Gaudí i l’accés es fa per un lateral de la tanca de separació amb la via pública.

  Les torres que corresponen als números 12-14 i 16-18 estan formades per dos habitatges, que comparteixen la mitgera i es desenvolupen en alçada. Tenen una única coberta a dues aigües perpendicular a la façana principal, que els dona l’aparença d’una gran casa pairal. Les façanes són de composició simètrica. Però la del número 12-14 té una sèrie de cossos annexos al cos principal.

  Tot i que a la fitxa del Catàleg assenyala els números 9, 16 i 18 i parla de tres edificis, en el plànol adjunt també posa la torre del número 12-14. D’aquesta torre també hi posa una foto. Per tant, estem parlant dels números 9, 12-14, i 16-18. Ja que aquest darrer, igual que el 12-14, és un únic edifici, dividit en dos habitatges.

  Es tracta de torres d'estiueig de meitats del segle xx que s’han convertit en residencials.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.