Torre Onandia
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer d’Àngel Guimerà, 77 cantonada amb el carrer de Josep Valls, 4
  435

  Coordenades:

  41.60183
  2.02492
  418744
  4606028
  Número de fitxa
  08120 - 82
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1942
  Estat de conservació
  Bo
  Les reformes principals, iniciades ja els anys quaranta, s'han realitzat a l'interior i en la marquesina posterior. També s'efectuà una obertura en la tanca del carrer d'Àngel Guimerà per tal d'accedir a la cotxera.
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Parcial (Número 36 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8861102DG1086S0001WQ
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Torre als quatre vents envoltada de jardí, ubicada a la cantonada dels carrers d’Àngel Guimerà i de Josep Valls, on té l’entrada principal.

  És de planta rectangular i consta de planta baixa, pis i altell, amb un cos central més elevat, com si fos un mirador però que sobresurt molt poc. La coberta de teula àrab, és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. El petit mirador també té la coberta a dues aigües però el carener és transversal al carener principal. Acaba en un ràfec amb motllura simple, cobert per teula plana lleugerament inclinada de ceràmica vidriada de color grana, hi  dibuixa un marc visible des de l'exterior. La façana principal i la posterior presenten marquesina o porxo d'accés. La nord amb dues columnes d'estil historicista jòniques. La coberta plana de la marquesina posterior serveix també de terrassa, suportada per columnes de secció quadrada amb arc carpanell. Presenta barana  balustrada. El tractament dels materials el cromatisme presenten una extraordinària homogeneïtat.

  Es tracta d’una torre d'estiueig de la primera meitat del segle xx. Testimoni d'un primer moment de l'eixample urbà cap el nord.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.