Torre Neus Guadall
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Sant Joan, núm. 9
  422

  Coordenades:

  41.59814
  2.02887
  419069
  4605615
  Número de fitxa
  08120 - 81
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1935
  Joaquim Manic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Parcial (Número 32 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  9157004DG1095N0001AE
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Es tracta de dues torres bessones d’una única planta, sobre aixecada, que comparteixen paret mitgera. La coberta és composta i formada per dos trams principals. El cos major és a tres aigües, mentre que el segon  està disposat transversalment en relació al primer i paral·lel a la façana principal. La coberta és de teules i acaba amb un ràfec amb barbacana de fusta en tot el seu perímetre.

  Quatre obertures es distribueixen a la façana; dues per cada habitatge: la porta i la finestra al costat, tot i que l’entrada es produeix per una escala amb barana d’obra i que hi ha un cancell exterior.

  La distribució interior dels habitatges també és simètrica. El pòrtic dóna pas a un vestíbul que fa de rebedor i distribueix els espais a partir d’un passadís, on es troben els quatre dormitoris, els sanitaris al mig, i al final el menjador, la cuina i una sortida al pati posterior que comunica amb el garatge i cap el safareig.

  Aquesta casa és una mostra de les primeres cases d’estiueig de Matadepera; fet que es produí en un principi en el mateix nucli urbà i que després es va estendre amb un model poc sostenible.

  Habitatges de promoció de Neus Guadall amb llicència d’obres del 29 d’agost de 1935. En un principi s’havien de destinar a lloguer a causa de la demanda creixent per estiueig. La casa del número 9 fou, des de l’any 1936, residència del pintor sabadellenc Ricard Marlet. Els seus familiars han conservat l’estudi en la seva ubicació original, l’habitació que dona a la façana.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.

  FONT SEGURA; X. i MUNUERA BERMEJO, J. (2014). Matadepera: patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.