Torre Neus Guadall
Matadepera

    Vallès Occidental
    Carrer de Sant Joan, núm. 9
    422

    Coordenades:

    41.59814
    2.02887
    419069
    4605615
    Número de fitxa
    08120 - 81
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1935
    Joaquim Manic
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Protecció Parcial (Número 32 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (IPA)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    9157004DG1095N0001AE
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Es tracta de dues torres bessones d’una única planta, sobre aixecada, que comparteixen paret mitgera. La coberta és composta i formada per dos trams principals. El cos major és a tres aigües, mentre que el segon  està disposat transversalment en relació al primer i paral·lel a la façana principal. La coberta és de teules i acaba amb un ràfec amb barbacana de fusta en tot el seu perímetre.

    Quatre obertures es distribueixen a la façana; dues per cada habitatge: la porta i la finestra al costat, tot i que l’entrada es produeix per una escala amb barana d’obra i que hi ha un cancell exterior.

    La distribució interior dels habitatges també és simètrica. El pòrtic dóna pas a un vestíbul que fa de rebedor i distribueix els espais a partir d’un passadís, on es troben els quatre dormitoris, els sanitaris al mig, i al final el menjador, la cuina i una sortida al pati posterior que comunica amb el garatge i cap el safareig.

    Aquesta casa és una mostra de les primeres cases d’estiueig de Matadepera; fet que es produí en un principi en el mateix nucli urbà i que després es va estendre amb un model poc sostenible.

    Habitatges de promoció de Neus Guadall amb llicència d’obres del 29 d’agost de 1935. En un principi s’havien de destinar a lloguer a causa de la demanda creixent per estiueig. La casa del número 9 fou, des de l’any 1936, residència del pintor sabadellenc Ricard Marlet. Els seus familiars han conservat l’estudi en la seva ubicació original, l’habitació que dona a la façana.

    AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.

    FONT SEGURA; X. i MUNUERA BERMEJO, J. (2014). Matadepera: patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.