Torre del Raval
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Serra del Castell
  Emplaçament
  A la serra que corona el poble de Castellfollit de Riubregós,
  561

  Coordenades:

  41.7751
  1.43503
  369936
  4625990
  Número de fitxa
  08060 - 57
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Segle
  XIII-XV
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí IPA 736
  Accés
  Difícil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Castellfollit de Riubregós
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez López

  Torre albarrana d'aproximació que forma part del sistema defensiu del Castell de Castellfollit, del cos central del qual es troba uns 130 m al SO. Es troba al capdamunt d'un pujol proper al barri del Raval, del qual pren el nom.
  La torre del Raval guarda el flanc més dèbil de la fortalesa, el SO, ja que l'enemic podria trobar en la carena de la serra un camí d'aproximació poc difícil. Per tal de contrarestar-ho, davant de la torre hi ha un fossat excavat. L'altre recurs emprat és la forma mateixa de la torre, que a diferència de la Torre del Ballester, la torre mestra del castell i la Torre del Cap Xic no és de planta circular, sinó pentagonal (orientant la proa cap al SO). Això li proporcionava una superfície menor d'impacte davant de la balística, reforçada pel fet que el triangle de la proa era massís (d'argamassa i pedra irregular).
  Així doncs, l'espai útil interior és de planta quadrada a la planta baixa i el primer pis de la torre, mentre que al segon seria el pentàgon complet. Sobre la coberta s'hi hauria allotjat maquinària balística. A l'interior s'hi observen les empremtes de l'antiga divisió en pisos i dels trams d'escales per accedir-hi, a més de les traces d'ús d'encofrat. L'accés a l'ínterior es fa des d'una petita porta situada al lateral NE. En total, la torre assoleix 12 metres d'alçada.

  La torre formaria part d'una millora de les fortificacions del castell a partir del segle XIII, coincidint amb l'època en la qual els Cardona se'n varen fer amb el domini.

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.
  FERNÀNDEZ, J.; SANAHUJA, J.; TORRES, S.: "Les torres albarranes dels complexos castrals de Castellfollit de Riubregós i Castelló de Farfanya: exemple de defensa exterior de castells baixmedievals". A: Actes del Congrés Els Castells Medievals a la Mediterrània Nord-occidental. Celebrat a Arbúcies, els dies 5, 6 i 7 de març de 2003. Arbúcies: Museu Etnològic del Montseny, 2004. p.439-450.