Torre de l'Esquena
Malgrat de Mar

Eclecticisme
    Juli M. Fossas
    BCIL. 4980-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme / 13/07/2005
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Casa senyorial d'estil eclèctic construïda a finals del segle XIX. És un edifici aïllat de planta irregular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta plana habilitada com a terrassa transitable. El frontis es composa simètricament segons tres eixos d'obertures, marcats exteriorment per franges verticals motllurades a mode de pilastres. L'eix central està definit per un portal d'arc de mig punt emmarcat entre pilastres estriades i capitells d'ordre corinti des d'on arrenquen les mènsules que sostenen el balcó del pis, delimitat amb balustrada. Els tres finestrals del pis presenten un frontó semicircular amb decoració vegetal a la part superior i a les mènsules. La part superior del frontis presenta un fris amb petits òculs de la ventilació sota coberta enllaçats amb garlandes, sobre el qual hi ha cornises dentades i motllurades amb volada. El coronament està definit per diversos trams de barana d'obra amb pilars i gerros decoratius. Els nivells de forjat es posen de manifest a l'exterior a través de cornises decorades amb motius vegetals. A la part posterior en sobresurt una torre de planta poligonal de tres nivells d'alçat i la coberta cònica amb trencadís. A la resta de façanes es manté la composició simètrica i la decoració a base de cornises i franges motllurades. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat, amb els cossos laterals i la torre de maó vist.

Va ser construïda l'any 1895 per encàrrec de Josep Prats i Roura a l'arquitecte Juli M. Fossas, qui va ser arquitecte municipal de la localitat i autor de diversos edificis modernistes de Barcelona. L'any 1945 va ser comprada per Clara Sureda Forn, casada amb Salvador Esquena Forroll, família que donaria el nom amb què es coneguda la casa.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malgrat de Mar (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.