Torre de Can Jordà
Santa Susanna

  Maresme
  Camí d'Horsavinyà
  60

  Coordenades:

  41.65725
  2.68573
  473834
  4611770
  Número de fitxa
  08261 - 141
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Popular
  Segle
  XIV
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN. Decret 22/04/1949 (BOE 5-5-1949)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA 33038
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000400500DG71A0001BM
  Autoria de la fitxa
  Marc Bosch de Doria

  Torre de planta quadrada integrada en la masia de Can Jordà. Es troba situada a la part posterior de l'edifici, que es trobava annexa al mas original, de planta rectangular, i es distingeix per l'amplada dels seus murs i el tipus de parament. La torre original es troba escapçada i presenta la teulada a una sola vessant. Actualment té dos nivells i sobresurt respecte el volum de la masia: la planta baixa ha quedat integrada en el celler de la casa, i al primer pis hi ha una habitació, amb accés per un portal d'arc de mig punt adovellat. La torre conserva una finestra gòtica geminada a l'est i l'accés tapiat a la primera planta, al nord, on també s'observa una petita espitllera. A l'interior de la torre, el parament dels murs és de pedra irregular disposada, en alguns trams en espiga, mentre que a l'exterior és de pedra irregular amb restes d'arrebossat i carreus escairats a les cantonades.

  Malgrat formar part de la masia de Can Jordà i constar en la mateixa fitxa de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya (Generalitat de Catalunya), creiem convenient individualitzar-la pel seu interès històric i patrimonial i també per la normativa de protecció d'aquest tipus de béns.

  La família Jordà està documentada en aquesta zona des de principis del segle XIV. L'actual mas Jordà l'hauria adquirit Bernat Jordà que fins al segle XV era l'hospici o casal dels Pineda. No disposem de documentació històrica que testimoniï la torre, però la tipologia i els materials indiquen que forma part del mas original de Can Jordà.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Susanna (El Maresme). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya. MASSONS, J.M. (2000). Història de la vila de Santa Susanna. Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna.