Can Jordà
Santa Susanna

  Maresme
  Camí d'Horsavinyà
  Emplaçament
  Al nord del camí d'Horsavinyà, en una elevació damunt la riera de Santa Susanna.
  59

  Coordenades:

  41.65719
  2.68569
  473830
  4611763
  Número de fitxa
  08261 - 16
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Popular
  Segle
  XIII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  PGOMSS 1982 (DOGC 250 de 18/8/1982)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA 33038
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000400500DG71A0001BM
  Autoria de la fitxa
  Marc Bosch de Doria

  Masia composta per diversos cossos que corresponen, com a mínim, a dues fases històriques. La part més antiga conservada es situa a la part oriental i posterior de la construcció, que conserva alguns paraments i una torre escapçada de planta quadrada amb teulada a una vessant. La torre conserva una finestra geminada a l'est i l'accés tapiat a la primera planta, al nord. També té una petita espitllera. A l'interior de la torre, el parament dels murs és de pedra irregular disposada en alguns trams en espiga, mentre que a l'exterior és de pedra irregular amb restes d'arrebossat i carreus escairats a les cantonades. A l'interior, el cos més antic contigu a la torre presenta una finestra geminada que no conserva la columna, actualment tapiada, i que comunica amb la sala del primer pis.
  La part més moderna de la masia, orientada al sud, correspon a un cos amb teulada de teula a una vessant i paral·lela a la façana. El portal central és adovellat amb arc rebaixat i al primer pis hi ha quatre finestres amb llinda de pedra. També es conserven les restes d'un rellotge de sol.
  La masia es troba enlairada respecte la riera de Santa Susanna i dels camps de conreu, amb un mur d'aterrassament que protegeix l'extensa era del davant de la masia, molt transformada.
  A pocs metres a l'oest hi ha un cobert per eines i una mica més cap al sud una bassa i un pou amb safareig, davant dels quals hi ha unes alzines centenàries.

  El propietari, arquitecte de professió, va heredar el mas familiar i des de la dècada de 1980, quan van marxar els últims masovers, l'ha anat restaurant a causa de l'estat de deteriorament que presentava. En aquestes reformes, es va canviar la coberta i les bigues, paviments, instal·lacions, etc.; mantenint l'estructura i sempre que ha estat possible els materials originals. La sensibilitat pel patrimoni cultural del propietari garanteix la preservació de l'edifici per a usos particulars i socials. En aquest cas, cal remarcar que actualment ofereix l'espai a l'Institut Català d'Ornitologia per a l'estudi i documentació de les aus i en alguna ocasió ha cedit l'espai com a casa de colònies.

  La família Jordà està documentada en aquesta zona des de principis del segle XIV. L'actual mas Jordà l'hauria adquirit Bernat Jordà que fins al segle XV era l'hospici o casal dels Pineda. Amb la casa va adquirir també els boscos, els terrenys de cultiu, el molí amb la seva bassa, un pont, un rec i un colomer. Tot i que s'ha perdut el cognom, el mas sempre ha pertangut a la mateixa família.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Susanna (El Maresme). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.
  MASSONS, J.M. (2000). Història de la vila de Santa Susanna. Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna.
  Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Si no vols pols...". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 3. Santa Susanna, p.4-5
  ROIG, J. (2006). Les fortificacions medievals del Maresme. Argentona.