Torre de Cal Notari
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera Laureà Miró, 330 i Carrer Falguera, 117

  Coordenades:

  41.38383
  2.04146
  419854
  4581810
  Número de fitxa
  08211 - 247
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XIX-XX
  Desconegut
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (19/10/88)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  36009
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Generalitat de Catalunya
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Edifici de grans dimensions, de planta rectangular i amb façanes a la carretera Laureà Miró, al carrer Prolongació Falguera i al carrer Falguera. Aquesta última dóna a una zona enjardinada i vallada i no és, per tant, visible des del carrer. És de planta rectangular i, aparentment, està cobert a dues aigües de poca inclinació. Donat que s'adapta a una topografia amb desnivell presenta planta baixa i dos pisos a les façanes nord i oest, i planta baixa i tres pisos a l'ala est que dóna al jardí.
  El conjunt ha estat molt remodelat per donar resposta a les necessitats que s'esdevenen de la seva nova funcionalitat i se li ha annexat al costat sud un edifici de nova planta. És per això que resulta difícil discriminar els trets originals d'aquells producte de la remodelació.
  Des de Laureà Miró s'observa en planta baixa una porta central en arc rebaixat flanquejada per una finestra rectangular. Totes tres obertures porten una decoració superior en forma de falsa clau amb falsa dovella a banda i banda. Al primer pis, en posició central hi ha un balcó petit de plataforma rectangular. Té un frontal motllurat que coincideix visualment i en la seva forma amb la petita cornisa que separa aquest cos de la façana de l'inferior. La resta d'obertures d'aquesta façana i les del carrer Prolongació Falguera són finestres balconeres amb ampit de ferro forjat disposades de forma perfectament arrenglerada en vertical i en horitzontal.
  Pel que fa a la façana que dóna al petit jardí del costat del carrer Falguera, presenta en planta baixa tres arcs rebaixats, el central més gran. El segon pis presenta una balconada a la qual s'accedeix per una successió de portes avui dia molt translúcides. La barana de ferro forjat que el tanca queda interrompuda per dues pilastres que suporten parelles de columnes que arriben a la base de la gran terrassa que hi ha al tercer pis. Aquesta es tanca amb barana de ferro forjat i té, superposades a les columnes del pis inferior, unes pilastres culminades en una peça hexaèdrica similar a un gran àbac i sense més funcionalitat que suportar un gerro decoratiu.
  Les quatre portes que donen accés a aquesta terrassa són senzilles i coincideixen amb la vertical de les finestres quadrades que hi ha al darrer pis.
  L'edifici es corona amb cornisa i balustrada a les dues façanes que transcorren paral·leles al carenar de la teulada. Per contra, la façana del carrer Prolongació Falguera ressegueix les dues aigües de la coberta i es remata només amb la cornisa.

  L'accés restringit fa referència únicament a la façana posterior de la casa, la que dóna al carrer Falguera, on un petit jardí tancat precedeix l'edifici. Les altres façanes són observables des del carrer i, per tant, els correspondria un accés "fàcil".

  Tenim poques notícies històriques sobre la Torre de Cal Notari. En tot cas la casa va ser objecte d'una important reforma duta a terme pels arquitectes Anna Bofill i Jordi Gras amb l'objectiu d'adaptar-la com a seu del Serveis Territorials d'Ensenyament de la Generalitat. La reforma, per una banda, va consolidar i reformar l'edifici primigeni i, per altra, va suposar l'annexió d'un edifici de nova planta al costat sud. El conjunt es va inaugura al març de 1993.

  - RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz; SAMMARTÍ I ROSET, Carme (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Identitat i història. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 2002. 36