Torre de Cal Guilera
Òdena

  Anoia
  Camí de Ca n'Aguilera de les Rovires, PK 0,100
  Emplaçament
  Turó a 50m a migdia de la cruïlla del camí que mena de Can Brunet a Cal Guilera

  Coordenades:

  41.62828
  1.65118
  387645
  4609385
  Número de fitxa
  08143 - 309
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Estat de conservació
  Regular
  Terreny erm
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CC.AA. 4768
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08142A00500069
  Autoria de la fitxa
  Lluís Pedraza i Jordana

  A uns 50 metres al sud de la cruïlla del camí de can Brunet amb el de cal n'Aguilera de les Rovires, entre la vegetació, es van identificar unes poques filades de pedra seca disposades de manera irregular que conformen una estructura de planta lleugerament ovalada, feta amb parets de pedra seca i sense escairar, orientada nord-sud, i sense compartimentació interior visible. A prop seu, a tocar dels límits modificats i ampliats d'uns camps de conreu de cereals, es van recollir en superfície uns quants fragments informes de ceràmica grisa medieval, sobretot recipients de perfil globular i vores sortides que se situen entre els segles X i XII.
  És difícil, sense l'excavació del conjunt, saber quina funcionalitat tenia aquesta estructura, ja que com a torre de defensa no podia servir, perquè ni està en un lloc fàcilment defensable, ni té una estructura suficientment consistent. Així doncs, es creu que podria ser algun tipus de torre de senyals o de mota per controlar els camins que passen pel peu del turó.

  El jaciment va ser descobert el 17 de novembre del 1991 per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI), recollint-se alguns trossos de ceràmica medieval, que es van dipositar als magatzems de l'Arxiu d'Arqueologia del Museu Comarcal de l'Anoia, i es van identificar les restes d'una edificació que, tenint en compte la fragilitat i poca entitat que presenta, es fa difícil atorgar-li una funcionalitat i cronologia concretes.