Tombes medievals
Vilassar de Dalt

Al nord del terme municipal, als peus del Turó d'en Rumpons
    al costat del Domen a Roca d'en Toni

XI-XII dC
    Regular
    sovint necessiten un procés de consolidació a conseqüència de la manca de sensibilitat de moltes persones que freqüenten aquest indret.
    BCIL; Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Si (1273 CC.AA)
    08213A002000200000JK
    Jordi Montlló Bolart

Es tracta d'un grup de set enterraments excavats en el sauló, en cista, de planta rectangular. El llit dels enterraments és del mateix sauló i les pedres que delimiten la cista i la cobreixen són de granit i ajuntades en sec. Es troben situades en paral·lel, en direcció NE-SO. Van sortir a mig metre de profunditat. Les tombes són de lloses granítiques amb la planta rectangular. Estan arrenglerades paral·lelament, guardant l'una de l'altra una distància oscil·lant que va des dels 0'65 m als 1'50 m. Les tombes són d'inhumació i els esquelets conservats estan en posició supina, amb els peus a llevant.
    La tomba núm. 1, es tracta d'un adult amb els peus escapçats antigament (1'70 m de llargada, 0'27 m d'amplada i 0'26 m de fondària).
    La tomba núm. 2, és un adult (1'82 m de llargada, 0'32 m d'amplada i 0'24 m de fondària).
    La tomba núm. 3, és un adult amb les extremitats inferiors ben conservades (2 m de llargada, 0'39 m d'amplada i 0'32 de fondària).
    La tomba núm. 4, és un adult o un adolescent (1'59 m de llargada, 0'34 d'amplada i 0'30 de fondària).
    La tomba núm. 5, és la sepultura d'un adult amb les despulles més ben conservades (2'32 de llargada, 0'45 d'amplada i 0'30 de fondària).
    La tomba núm. 6, és un adolescent (1'27 de llargada, 0'37 m d'amplada i 0'41 de fondària).
    La tomba núm. 7, és un adult amb el crani destruït per uns "incontrolats" (1'84m de llargada, 0'42 d'amplada i 0'33 m de fondària).

L'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, uneix en una mateixa fitxa i polígon el jaciment anomenat Turó d'en Rumpons i el de les Tombes medievals, que en el Catàleg municipal i en el Pal Especial del patrimoni arquitectònic i ambiental de Vilassar de Dalt figuren separats.

Segons Marià Ribas (1952): "Diverses parets d'un poblat que s' estén fins arran de la Roca d'En Toni. Prop d'aquest dolmen passa una muralla d'un metre de gruix, feta de grosses pedres, al costat de la qual hi ha sepultures fetes amb pedres planes distribuïdes en forma de caixa. Tres d'elles foren excavades, sense cap resultat, perquè havien estat violades". (Ribas, 1952: 48, apt. 81).
    La troballa de les tombes va ser casual, durant uns treballs agrícoles quan en Bartomeu de Cal Senyor llaurava una feixa i va descobrir dues tombes. Això passava el 27 de febrer de l'any 1974. Aquests dos enterraments van ser espoliats aquella mateixa tarda. La troballa va provocar molta expectació, fins el punt de demanar a l'Ajuntament que hi destinés un empleat per vigilar-ho, a l'espera de notícies dels organismes oficials. El 4 de març al vespre, el propietari dóna permís per fer les actuacions que calguin. A l'endemà es comunica al Sr. Epifani Fortuny, Baró d'Esponellà, qui havia estat Comissari Provincial d'Excavacions Arqueològiques; el qual visità la necròpolis el dia 9 i s'acordà notificar-ho al Museu Arqueològic de Barcelona.
    El dia 12 visita el lloc el Sr. Ricard Batista, conservador del Museu Arqueològic de Barcelona, i acorden que s'acabin els treballs començats, però que si surt un altre enterrament, no descobreixin la coberta de lloses.

AA.VV (2006). El fons arqueològic del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. Textos de l'exposició. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt.
    BATISTA, R. i BONAMUSA, J. (1975). "Troballa d'una necròpolis de l'alta edat mitjana a Vilassar de Dalt": a Información Arqueológica,16. Diputació de Barcelona.
    BOUARD, D i RIU, M. (1977). Manual d'arqueologia medieval. Ed. Teide. Barcelona, pp. 429-432.
    CARBONELL BADIA, Carles et alii (2003). Evolució dels enterraments al Maresme. De la prehistòria a l'època medieval. Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt. Catàleg de l'exposició.
    MONTLLÓ, Jordi i BOSCH, Laura (2008) Inventari del patrimoni arqueològic del Parc de la serralada litoral, Fitxa núm. 020.
    PREVOSTI, Marta (1981). Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Caixa Laietana. Mataró,vol 1, pp. 143 i 144.
    UBACH, P. (1994): Memòries etno-arqueològiques. Vilassar de Dalt, 1934-1993. 6.000 anys d'història en el Maresme. L'Aixernador. 1994. Argentona.
    VIDAL, L. (1974). "Antigua necropolis descubierta recientemente en Vilassar de Dalt", dins La Vanguardia, 10 d'abril de 1974.