Tomba de la Serra
Taradell

Prehistòric
    Es troba molt malmès.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Dídac Pàmies- Antequem, S.L.

Es tracta d'un conjunt de tres tombes de lloses, una de majors dimensions i dues de menors al costat, tot i que actualment es trobem molt malmeses per l'espoli i el desgast de la pedra. El jaciment va ser descobert l'any 1928 i excavat per un grup de joves de Taradell, que exhumaren nombroses restes òssies i ceràmiques, on destaca una olla sencera; denes de collaret i fragments de sílex, que permeteren ubicar cronològicament els vestigis entre els anys 2000 i 700 aC.

També es coneix com la tomba del Serrat del Cementiri. Els material extrets es troben al Museu Episcopal de Vic i a l'Ajuntament de Taradell.

El jaciment arqueològic va ser descobert l'any 1928 i excavat per un grup de joves del municipi. L'any 1958, Mn. Antoni Pladevall realitzà una prospecció a la zona, recuperant alguns fragments de sílex, denes, ceràmica grollera de cocció reduïda i oxidant, i un fragment de ganivet de sílex de aproximadament 10,5cm. L'any 1962, el mateix Antoni Pladevall i Ricard Batista i Roca realitzaren una tercera excavació i la documentació planimètrica del jaciment, resultats que es publicaren a Sepulcros megalíticos de la comarca de Vich, dins el Corpus de sepulcros megalíticos de España de l'any 1993.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    BATISTA, R. (1963): "Sepulcros megalíticos de la comarca de Vich", Corpus de sepulcros megalíticos de España. Núm. 2. diputació de Barcelona.