Sot de l'Arenal
Taradell

Neolític
    Destruïda.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Dídac Pàmies-Antequem, S.L.

Es tracta d'una tomba amb parets de lloses, sense coberta, situada a la banda de ponent de la carena de Goitallops, en una zona boscosa, protegida per una balma, actualment caiguda. Es troba prop d'on antigament hi havia la Font del Pi. Va ser descoberta l'any 1950 pel masover de l'Esquís, Antoni Peipoch, qui hi realitzà una primera intervenció. Mn.Josep Baucells hi realitzà una segona intervenció el mes de gener de 1965, aquest cop seguint metodologia arqueològica. Els resultats foren la identificació de restes òssies humanes d'entre dos o tres individus com a mínim; dues fulles de sílex sense retocar; una fulla de sílex amb retoc bifacial; restes de ceràmica grollera; una banya de cérvol emprada com a punxó i denes de collaret que permeten ubicar els enterraments vers els anys 2200 i 1800 aC.

Els material exhumats es troben al Museu Episcopal de Vic.

El jaciment arqueològic va ser descobert l'any 1950 pel masover del mas de l'Esquís, Antoni Peipcoch. Aquest mateix any hi realitzà una excavació recollint ossos i fragments de ceràmica i ho posà en coneixement de Mn. Joan Vilacís. Qunze anys més tard, Mn. Josep Baucells hi realitzà una excavació seguint metodologia arqueològica, juntament amb Steegman, que en realitzà la planimetria.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I dels Orígens a finals del segle XVIII. Vic: Eumo Editorial, Taradell: Ajuntament de Taradell.