Jaciment de Castellets
Taradell

Castellets

Destruït.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Es tracta d'un jaciment d'època romana, ubicat cronològicament entre el segle III aC i els segles I i II dC. Va ser descobert l'any 1953 pels propietaris de Can Talaia i va ser objecte de diverses prospeccions en superfície per part de Josep Colomer, qui va recollir abundants restes de ceràmica comuna romana i de tradició ibèrica, de vernís negre, sigil·lata africana, i fragments d'àmfores i tègules, així com una moneda ibèrica amb la inscripció LAIESCEN. Previ a la construcció de la granja porcina que hi ha actualment a l'indret, es podien observar vestigis de murs i d'un paviment d'opus testaceum possiblement corresponents a una vil·la rural d'època romana.

Actualment el jaciment està afectat per la construcció d'una granja de porcs. Les restes ceràmiques identificades l'any 1958 per Mn. Antoni Pladevall es troben dipositades al Museu Episcopal de Vic.

El jaciment va ser descobert pels propietaris de Can Talaia. Entre els anys 1953 i 1956 va ser objecte de diverses prospeccions en superfície per part de Josep Colomer. Dos anys més tard va ser objecte de noves prospeccions per part de Mn. Antoni Pladevall, qui va identificar alguns fragments de ceràmica i tègula, els quals foren dipositats al Museu Episcopal de Vic. Malauradament el jaciment no va ser objecte de cap excavació arqueològica en profunditat i va ser destruït total o parcialment per la construcció de la granja porcina que es pot observar avui dia.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.