Tina del Coti
Castellfollit del Boix

    Bages
    Bosc de Muntaner. Oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Camí de Grevalosa. Passat la bassa del Muntaner el primer a l’esquerra
    616

    Coordenades:

    41.6698
    1.65781
    388269
    4613986
    Número de fitxa
    08059 - 382
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    Enderrocat i cobert de vegetació
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08058A003000760000PA
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Tina situada en una zona boscosa al Bosc del Muntaner, a tocar del camí que porta cap a la Casanova. Es tracta d’una estructura de planta rectangular construïda amb pedra irregular rejuntada amb argamassa. A l’interior es conserven dues tines de vi, de planta circular, amb alguns dels cairons de revestiment. L’accés a les tines es troba situat a la banda de ponent, just a peu de camí. Les boixes es troben situades a la façana de llevant, antigament protegides per un cos annexa dels qual en resta part de les parets de tancament, amb la porta d’accés situada a l’extrem est del mur.

    Al segle XIV ja es comencen a documentar les primeres tines o cups de fusta relacionades amb els masos. A mitjans del segle XVI ja apareixen les primeres tines de pedra situades a l’interior de les masies, construccions que tindran un gran auge a partir del segle XVII. A partir del segle XVIII i sobretot al segle XIX, en algunes poblacions del Bages aquestes edificacions es construiran enmig de les vinyes per tal d’abaratir els costos de transport de la verema des de la vinya fins a les masies, en molts casos situades en llocs de difícil accés. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant el nombre de construccions de tines i barraques de pedra seca aïllades. 

    PLANS, J. (inèdit): Arquitectura tradicional en pedra seca: el patrimoni immoble de la comarca del Bages. Treball fi de carrera d’Humanitats. Juny 2006.

    PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.