Tina de la Rectoria Vella Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 200 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 13'500.

Coordenades:

42.00079
1.97639
415228
4650371
08255-257
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
XVIII
Bo
Es troba parcialment coberta de terra.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 009A00005
Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans de la Rectoria Vella està situada pocs metres al sud-oest de la masia que li dóna nom, sobre una formació rocosa que aflora a la superfície just al límit d'un camp de conreu.
Es tracta d'un forat circular de picat al límit d'una gran roca que aflora a la superfície. El forat es troba parcialment tapat per terra i té un diàmetre de 160 centímetres. Està picat just al límit de la roca, de manera que les parets laterals són força primes. Actualment aquesta tina es troba parcialment coberta de terra però encara mostra una profunditat vista d'uns 40 centímetres. És probable que tingués un forat per buidar l'aigua que s'introduïa a l'interior, però actualment es troba mig colgat de terra.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.