Tina de glans del Puig-xot
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 300 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 12'500

L'interior es troba parcialment cobert de terra i vegetació.
    Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans del Puig-xot està situada en un punt lleugerament elevat a l'oest de la masia del Puig-xot. Es tracta d'una tina de glans circular picada a la roca al límit d'una gran esplanada rocosa. La tina té un diàmetre de 200 centímetres i es troba parcialment coberta de terra i vegetació, deixant una profunditat que en alguns punts arriba als 200 centímetres. Com a d'altres tines de glans, l'aigua de pluja s'hi acumula i s'hi conserva durant dies. Pel costat exterior, l'esplanada rocosa on es troba la tina forma un llarg cingle acabat en balma a l'extrem sud. Just en el punt on es troba la tina hi ha diversos encaixos rectangulars picats a la roca, on probablement s'adossava alguna estructura.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, S. (1975) La vida a pagès. Ripoll: Impremta Maideu.