Tina de glans de Colldeplana
Lluçà

Sector oest del terme municipal
    A 3575 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 18'200

Es troba coberta parcialment de terra i vegetació
    Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans de Coll de Plana està situada al nord-est de Coll de Plana, en la vessant sud del serrat de la Tina, en la carena de Codolers. Es tracta d'una tina de glans circular picada a la roca en una petita esplanada rocosa que aflora a la superfície en una zona de feixes delimitades amb murs de maçoneria de pedra. La tina té un diàmetre aproximat de 190 centímetres i es troba parcialment coberta de terra i vegetació, deixant una profunditat d'uns 70 centímetres. Pel costat oest hi ha unes escales d'accés a la tina picades a la roca, amb una amplada aproximada de 80 centímetres Com a d'altres tines de glans, l'aigua de pluja s'hi acumula i s'hi conserva durant dies formant una vegetació pròpia de llocs humits.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, S. (1975) La vida a pagès. Ripoll: Impremta Maideu.