El Puig-xot
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 500 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 12'500

Jordi Compte i Marta Homs

El Puig-xot està situada en una esplanada al sud de la carena del Puig-xot, a l'oest del Roc Gros del Puig-xot i a l'est del turó del castell de Lluçà. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis amb estructures adossades als extrems. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra i en algunes parts de tàpia amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes . La façana principal, orientada al sud-oest, conté una cantonada integrada denotant una ampliació. A nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb maó. A l'esquerra de la façana hi ha una estructura adossada i a la dreta un cobert. La façana sud-est es troba dominada pel cobert adossat, bastit amb pilars d'obra vista i tancat al nord-est amb un mur de maçoneria de pedra. Pròpiament a la façana hi ha dues espitlleres a nivell de planta baixa, a l'interior del cobert, i una finestra emmarcada amb maó al primer pis, per sobre el nivell del cobert. La façana nord-est conté a nivell de planta baixa dues finestres, una emmarcada amb monòlits de pedra treballada i l'altra amb maó. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó, una de les quals amb llinda de fusta, i una estructura adossada d'obra vista parcialment aterrada, l'antiga comuna. A la dreta de la façana hi ah una estructura adossada amb una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. La façana nord-oest es troba dominada a nivell de planta baixa per l'estructura adossada, amb murs d'obra vista en aquesta part. Per sobre l'estructura, a nivell de primer pis, hi ha una finestra emmarcada amb maó.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

El Puig-xot es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1866, i en canvi no apareix en el llistat de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació bastida als voltants de la primera meitat del segle XIX