Teuleria del puig de la Balma
Mura

Es troba en uns terrenys situats sobre el Puig de la Balma.

Es troba molt cobert per vegetació.
    Pla especial Parc, 1997.
    Cortés Elía, Mª del Agua

La teuleria està formada per dues estructures: el forn i una caseta. El forn està ubicat aprofitant un desnivell de terreny, de manera que es tenia un accés a la part baixa per la fogaina i un altre accés per la part superior per accedir a la cambra de combustió i dipositar els objectes a coure. La cambra de cocció és feta en pedra unida amb morter, i és de planta rectangular i coberta amb teulada a doble vessant; la cambra de la fogaina té dues portes d'accés d'arc de mig punt rebaixat amb les parets decreixents en forma d'embut; l'interior està format per dos espais paral·lels separats al centre per un mur de pedra. Entre la cambra de la fogaina i la de combustió hi ha la graella foradada per deixar passar l'escalfor i permetre la cocció. La construcció està feta amb pedra unida amb morter de calç i el mur del costat dret forma talús com si estigués reforçat amb un contrafort. La caseta és una nau de set per quatre metres i mig, coberta amb teulada de volta de canó, murs laterals de pedra i frontals de maó amb dues portes amb arc de descàrrega de maó a sardinell, un a cada banda. La coberta interior forma una volta de pedra tosca i morter de calç, mentre que a l'exterior està coberta de terra i vegetació. Aquesta nau era l'obrador de la teuleria i davant hi havia una esplanada per assecar les peces abans d'enfornar. El conjunt es troba al costat del camí i actualment està envoltat de ruscs d'abelles.

Es troba dins la zona del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Per arribar cal agafar el camí que passa per El Puig de la Balma cap a la granja, i a uns 1.200 m. cal agafar un trencall a la dreta, camí que planeja, i a uns 1.000m. a la dreta es veu l'edificació.

Tot i que són forns coneguts com teuleries, en ells es fabricaven tot tipus d'elements de terra cuita utilitzada en les obres de les cases: teules, maons, rajols,... En el museu del Puig de la Balma es conserven els motlles que s'utilitzaven a la teuleria per fabricar aquestes peces. La terra per la fabricació es recollia dels entorns de la casa, i l'aigua s'emmagatzemava en basses i petits dipòsits al peu de l'obrador, principalment en una cisterna subterrània situada a prop.

BALLBÈ, M.: Aportació històrica de Mura. Les cases de pagès. Mura. 1997. FERRANDO I ROIG, A. (1993). El mas Puig de la Balma. Mura. Col·lecció Cavall Bernat, 23. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.