Teuleria de la Pujada Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Julià Sassorba
  A 600 metres per camí rural de la carretera C-154, punt quilomètric 5'000.

  Coordenades:

  41.93591
  2.18769
  432659
  4642979
  08100-245
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref.Cad: 08099A02300068
  Jordi Compte

  La teuleria de la Pujada està situada uns metres al nord-est de la Pujada, al límit est d'un petit pla ocupat per una bassa.
  Es tracta d'una teuleria de mitjanes dimensions, formada per una estructura de planta pràcticament quadrada d'uns 5 per 6 metres bastida amb murs de maçoneria de pedra i cantonades de pedra treballada. De la teuleria únicament es conserva part del forat interior i la façana principal, orientada al nord-est.
  La façana principal conserva dues grans obertures d'arc de mig punt emmarcades amb lloses a plec de llibre que formen dos espais coberts, al fons del qual hi ha dues petites obert obertures d'arc de mig punt emmarcades amb lloses a plec de llibre. Aquestes obertures donen accés a la sala de combustió.
  El forat interior de la teuleria, que correspon a la sala de cocció combina parts de maçoneria de pedra i parts d'obra vista, tot i que el material es troba parcialment fos a causa de les combustions. Es troba parcialment cobert de terra, vegetació i deixalles.
  Uns metres a l'oest de la teuleria hi ha una bassa.

  Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.