Teuleria de La Costa Santa Maria de Miralles

Anoia
Carretera de La Llacuna (BP 2121) prop del Km. 33
A la cruïlla entre la carretera de La Llacuna (BP2121) i la Carrerada de la Llacuna

Coordenades:

41.48721
1.51778
376264
4593905
08257-134
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
XX
Dolent
Practicament no queden vestigis. El forn no es pot veure per que està sota uns esbarzers
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 000702600CF79D/08257A00909502
F. Xavier Menéndez

Restes d'un antic obrador i forn de teules i maons. El forn tal vegada es va desmuntar, però en el seu emplaçament no es pot observar cap vestigi a causa d'una gran massa d'esbarzers. Als voltants hi ha restes dels estreps (fets d'obra, amb maons i totxanes) on s'anclava la maquinària del forn. Tampoc queden restes de la barraca on descansaven i feien guàrdia els fornadors. Encara es veu el camp o era on s'extenien per secar les teules i maons, i a on devien haver les pasteres, segons fonts orals.

Es troba al costat nord del Mas de la Costa o de La Barquera (Fitxa 27)
A dins de la casa, al lloc de la premsa de vi, es conserven alguns elements mobles de fusta per fabricar (amotllat i tallar) maons i teules, corresponents a la teuleria. La producció consistia en teules, totxanes, rajoles i frares (rajoles petites).
L'argila s'extreia de l'entorn. La terra es triturava mitjancant trills tirats per rucs.

A finals dels anys 50 del segle XX la teuleria (que ja havia funcionat en etapes anteriors i que llavors estava en desús) ) va ser llogada i explotada de nou i per darrera vegada per una família procedent de Lleida que posteriorment , tres o quatre anys després, es traslladà a Sant Martí Sarroca on fundaren una nova bóvila. Aquesta darrera etapa d'explotació va durar, per tant, molt pocs anys.