Mas Retou
Santa Maria de Miralles

  Anoia
  Barri del Mas Retou. Camí de Mas Retou
  Emplaçament
  Al Camí de Mas Ratou, al que s'arriba des de la carretera que va de l'Ajuntament en direcció oest
  561

  Coordenades:

  41.50467
  1.50822
  375499
  4595857
  Número de fitxa
  08257-133
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX.-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Projecte de Catàleg de Masies fitxa 37
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad. 001101400CF79F
  Autor de la fitxa
  F. Xavier Menéndez

  Masia de planta quadrangular que presenta una orientació SO-NE, amb coberta a doble vessant SE-NO, amb el carener paral·lel a la façana principal, i composta per planta baixa, pis i golfes. La façana, al SE, dona pràcticament a migdia, i està arrebossada. La porta principal és rectangular, senzilla, amb llindar recte. Les finestres de la façana principal corresponents a la planta pis són senzilles, grans i amb arc rebaixat, sense brancals de pedra. Se li adossen quatre cossos complementaris; un d'ells és un antic cup de vi. El principal s'adossa al costat NE de l'edifici principal: també és de planta quadrada, amb coberta a doble vessant amb la mateixa orientació que el principal, i amb parets de pedra vista irregular.

  Mas Ratou en alguns mapes. Es situa a la part nord del complex residencial (que no urbanització) del Mas Ratou (la casa li dona nom al barri), compost per un conjunt d'una vintena de cases de recent construcció, bastant separades entre elles, comunicades per diversos vials, en un context de parcel·les numerades i del·limitades. Tot i la seva dispersió, és la concentració de poblament més "densa" de tot Miralles. Es troba a mig camí entre les Planes de l'Otzet (amb qui comunica per una pista que passa per Fontanilles) i l'ajuntament, amb qui comunica per una carretera asfaltada que passa pel cementiri.

  Apareix al Papa IGE 1914 com a Mas Ratou. Molt transformada al segle XX.

  HÈLIX ARQUITECTES ASSOCIATS, SLP. Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en sòl no urbanitzable. Document per a l'aprovació inicial. Servei d'Urbanisme de la Diputació de Barcelona. Ajuntament de Santa Maria de Miralles. Març 2016