Taula dels Tres Bisbes
Montseny

  Vallès Oriental
  Km 28, 5 BV 5114 a Sant Marçal

  Coordenades:

  41.8045
  2.4184
  451686
  4628234
  Número de fitxa
  08137 - 18
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Contemporani
  Segle
  XIV-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 29216
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  08136A004000130000RS
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  En un costat de la carretera de Sant Marçal hi ha una placeta al centre de la qual hi ha la Taula dels Tres Bisbes. Està situada al punt exacte on coincideixen les diòcesis de Sant Celoni, Vic i Arbúcies. La taula està formada per una pedra circular granítica, que sembla correspondre's amb una mola pel forat central que presenta. A sota hi ha una fita que delimitaria el límit territorial de les diòsesis. L'any 2017 l'espai va ser arranjat, la taula es va col·locar sobre una estructura metàl·lica i s'hi van col·locar tres pilars quadrangulars a mode de tamborets. Així mateix, es va delimitar una placeta al seu voltant amb murs de pedra.

  La taula està situada al límit de les jurisdiccions del Bisbat de Barcelona, Girona i Vic, i la tradició diu que durant l'Edat Mitjana era un punt de reunió entre els bisbes de manera que cadascun ho feia des de la seva jurisdicció. L'any 2017 es va arranjar l'espai i tal com diu un plafó que hi ha fixat, s'hi va reafirmar el vot de poble a Sant Marçal, realitzat des del 1348, amb els tres bisbes de Terrassa, Vic i Girona. 

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc del Montseny. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona  (1997).

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.