Taula dels Tres Bisbes
Montseny

Km 28, 5 BV 5114 a Sant Marçal

XIV-XXI
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

En un costat de la carretera de Sant Marçal hi ha una placeta al centre de la qual hi ha la Taula dels Tres Bisbes. Està situada al punt exacte on coincideixen les diòcesis de Sant Celoni, Vic i Arbúcies. La taula està formada per una pedra circular granítica, que sembla correspondre's amb una mola pel forat central que presenta. A sota hi ha una fita que delimitaria el límit territorial de les diòsesis. L'any 2017 l'espai va ser arranjat, la taula es va col·locar sobre una estructura metàl·lica i s'hi van col·locar tres pilars quadrangulars a mode de tamborets. Així mateix, es va delimitar una placeta al seu voltant amb murs de pedra.

La taula està situada al límit de les jurisdiccions del Bisbat de Barcelona, Girona i Vic, i la tradició diu que durant l'Edat Mitjana era un punt de reunió entre els bisbes de manera que cadascun ho feia des de la seva jurisdicció. L'any 2017 es va arranjar l'espai i tal com diu un plafó que hi ha fixat, s'hi va reafirmar el vot de poble a Sant Marçal, realitzat des del 1348, amb els tres bisbes de Terrassa, Vic i Girona.