Talla romànica de Santa Maria de Veciana
Veciana

Romànic
    XIII
    Legal i física
    Museu Episcopal de Vic
    Jordi Montlló Bolart

Talla en fusta d'alba policromada que representa la Mare de Déu amb el nen a la falda (88 x 44 x 30 cm). És originària de l'església parroquial de Santa Maria de Veciana. Respon al model iconogràfic tradicional de les marededéus del segle XII, però que incorpora nous elements de l'estil italobizantí introduït a Catalunya a principis del segle XIII. Per exemple, el nen ja no es troba al bell mig de la falda, sinó en un costat, mostrant d'aquesta manera una relació de caràcter més maternal envers el fill. Curiosament l'Infant es situa damunt el genoll dret, contràriament al que és més habitual en les imatges catalanes d'aquesta època. La Verge Maria està coronada i porta un mantell de color blau de tradició clàssica que li cobreix una de les espatlles. El fet que no presenti els trets característics dels tallers de la seu d'Urgell o de Vic, fa pensar que es pot tractar d'una escultura elaborada als tallers de Barcelona durant el segon quart del segle XIII.

El seu número d'inventari dins el fons del Museu Episcopal de Vic és el MEV 800. Fotos cedides pel MEV.

Va ingressar en el fons del Museu episcopal de Vic abans de l'any 1893. Des de l'any 1988 presideix el presbiteri de l'església de Santa Maria de Veciana, d'on és originària, una reproducció de la talla original.