Aplec de Sant Gabriel
Veciana

Capella de Sant Gabriel

XVII-XX
    Jordi Montlló Bolart

Actualment la festa de Sant Gabriel, patró de Veciana, es celebra el diumenge després de Sant Josep (que és el 19 de març) a l'església parroquial de Santa Maria de Veciana, on es fa l'Ofici i es canten els goigs. A la sortida de missa es fa el repartiment dels panets beneïts, que cada any els paga una família diferent.

La teulada de la capella va caure a conseqüència de les tempestes de l'any 1969 i el foc de l'any 1986 va malmetre'n l'interior.

Antigament l'aplec es celebrava el 24 de març i s'anava en processó des de Veciana fins la capella de Sant Gabriel, situada a mitja hora de camí, seguint la carrerada de Santa Maria.
    La notícia documental més antiga que en tenim daten d'una visita pastoral de l'any 1685, on es diu que els dies de la processó eren per les Lledànies o per Sant Marc, el 25 d'abril. La seva festa patronal era el dia de Sant Gabriel antic o 24 de març. En alguna ocasió s'ha celebrat el 29 de setembre junt amb la festa de Sant Miquel.
    La processó es va deixar de fer a conseqüència de l'esfondrament de la teulada de la capella.